Prijava

Tko smo mi

  Mi smo grupa strastvenih ljudi uz koju ćeš naučiti otplesati svoj put kroz život.

 Vjerujemo da je ples prekrasna i komunikativna umjetnost uz pomoć koje  možemo proširiti riječ nade i hrabrosti.

 

Latino - američki

Plesnim korakom do

zdravlja i veselja

UP.02.1.2.01.0041

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

CHOOSE THE RIGHT TYPE
OF CLASS FOR YOU NOW

Samba 

  Svoje mjesto na plesnom podiju izborila je svojom lakoćom i bezbrižnošću. Plesači se jednom vrstom valovitog gibanja u tijelu kreću po dvorani, a ono proizlazi iz gibanja zdjelice. U europsku formu sambe udomaćili su se i elementi gibanja podrijetlom iz Afrike.

  Sve je krenulo 1910.godine kada je iz Brazila u Europu stigao ples pod imenom ‘maxixe’, u kojem se plesni par vrlo tijesno pripijao, ali ples nije imao većeg uspjeha. U natjecateljskim krugovima ovaj brazilski ples ponovno se pojavljuje 1924. i 1925. pod imenom samba. Samba je tek iza II. svjetskog rata uvrštena na stalni repertoar plesnih orkestara.

Cha Cha Cha

 Kao i svi ostali latino-američki plesovi 1961. godine uvršten je u natjecateljske plesove. Od tada je i jedan od najomiljenijih latino-američkih plesova na natjecanjima. Glazba je brza, drska, temperamentna i isprekidana. Zanimljivo je da se cha-cha-cha može plesati i na disco i pop-glazbu. Svojim čistim, jasnim ritmom te veselim figurama, mnogobrojnim varijacijama ovaj ples se brzo probio.

 Karakteristika mu je, da se gotovo svaka njegova osnovna figura može prenijeti u rumbu. Naravno, mora se paziti da interpretacija prenesenih figura uvijek bude u skladu s karakterom plesa. Tijekom plesa plesni parovi osjećaju se slobodnim, karakterizira ih dobro raspoloženje i međusobna očaranost. Samouvjereni, malo se poigravaju s partnerom, a istovremeno i s gledateljima.

Europa je bila otvorena prema plesovima i glazbi latino-američkog podrijetla, i vrlo brzo u više zemalja cha-cha-cha postao je vrlo popularan (npr. u Njemačkoj 1957. Gerd i Traute Hadrich prvi put su prikazali ples na kongresu Društva plesnih učitelja Njemačke).

Rumba

  Izvorno potječe od afričkih robova s Kube kao ulični ples korišten pri udvaranju. Ovaj ples karakterizira erotska igra, vruće ljubavno natjecanje. U puno figura pokazuje se umjetnost ženskog zavođenja. U međusobnoj konverzaciji žene i muškarca, Žena se dvoumi između predanosti i odbijanja, a muškarac između privlačenja i neovisnosti. To se postiže snažnim gibanjem kukova i zdjelice.

  U opisima iz 19. stoljeća rumbu prikazuju kao strastven, zavodljiv ples u kojem se žena trudi zavesti muškarca izazovnim gibanjem kukova. Gibanje kukova tipičan je element rumbe koji nastaje prijenosom težine na ispruženu nogu, ali pritom je bitno, da ne stvaramo “umjetno gibanje kukova” što nikako nije elegantno. Prirodno gibanje kukova neće se nikada doimati pretjeranim. U interesu kreiranja estetskog i lijepog plesa u rumbu su uneseni različiti jazz-elementi.
Od 1964. godine rumba je priznata, kao natjecateljski ples i od tada je neizostavni program latino-američkih plesova.

Paso Doble

  Poznat već od dvadesetih godina 20. stoljeća, kada su ga zvali pantomimom koride (borbe s bikovima). Prikazuje koridu u kojoj plesač preuzima ulogu matadora/toreadora, a plesačica crvenog plašta. Plesač i plesačica zajedno se gibaju oko zamišljenog bika, i izvode Flamenco elemente i stilizirane figure, koje podsjećaju na borbu u areni. Obzirom da je usvojen iz Flamenca, Paso koristi staccato pokrete stopala, promjene u razini i dramatične pokrete prsnog koša, glave i ruku naglašavajući stil Pasa.  Od plesača, kao matadora/toreadora očekuje se gotovo pretjerani ponos, hrabra odlučnost i elegancija, a od plesačice svjesna udaljenost, velika fleksibilnost i brzina – sve to, kao posljedica plesaču prepuštene uloge vođenja. Za ovaj ples potrebna je velika koncentracija, “vatra” i prigušena samokontrola. Koraci se izvode zatezanjem cijele mišićne strukture. Glazba je dostojanstvena, poletna, energična, oštra koračnica, jasno strukturirana – uvod, dva glavna dijela s točno određenim vrhuncima (frazama).

  Primarni karakter Pasa je arogancija i strast te tradicionalno se pleše na pjesmu zvanu Espana Cani.

Jive

  Uočljivo je živahan, mlađahan, veseo, temperamentan, ritmički ples u kojem plesni parovi svojim koracima ističu glazbeni naglasak. Jive je najživahniji ples među latino-američkim plesovima. Na natjecanjima, pa i u plesnim školama uglavnom začara mlade ljude. Glazba je brza, poletna, temperamentna, očaravajuća, bezbrižna i vesela.

Godine 1968. uvršten je u krug latino-američkih natjecateljskih plesova, kao peti natjecateljski ples.

Postanite sudionik

Da biste mogli pratiti naše plesne video radionice, potrebno je da se registrirate i postanete sudionik našeg projekta.

Podsjetnik…

VAŽNI DOGAĐAJI

 

Važni događaji


U najavi:

 • 17.11. 2022. – FESTIVAL MLADIH TALENATAPRIJAVI SE
             prijavi se svojoj učiteljici ili nama putem bilo koje društvene mreže
 • NOVOGODIŠNJI BAL 2022. – uskoro dodatne informacije
             

 

Raspored radionica

 • PLESNE RADIONICE – početne grupe – PETRINJA
             – za najmlađe ( 4.g. – 14.g.) ponedjeljkom i utorkom od 19h u Sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka Petrinja
             – za starije od 14.g. srijedom od 20h u Vatrogasnom domu Petrinja
                                       – napredne grupe
             – ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17h u Vatrogasnom domu Petrinja
 • PLESNE RADIONICE – početne grupe – JABUKOVAC
              – četvrtkom od 12h 
  u Osnovnoj školi Jabukovac
 • PLESNE RADIONICE – početne grupe – HRASTOVICA
              – utorkom od 10h
  na Inkluzivnoj farmi

Pridruži nam se uživo ili online nauči plesati na „registriraj se“!

__________________________________________

 

Don`t copy text!
Share This